daruj dobro

Nielen SMART, ale aj s HEART

  Stanoviť si cieľ nie je vôbec jednoduché, ale oveľa ťažšie je dosiahnúť ho. Tu si najčastejšie kladieme otázku, AKO? A neskôr často aj, PREČO sa to opäť nepodarilo?

 

To, že cieľ má byť SMART, iste viete, ale pre istotu si to zopakujeme:

S (specific = konkrétny) Váš cieľ by mal byť dobre a jednoznačne definovaný.

Zle: chcem byť bohatý. (Na zážitky? Mať veľa indických rupií?). Alebo: Chcem byť múdry.(v čom?)

Lepšie: Chcem zarobiť 60.000 euro. Alebo: Chcem za rok prečítať 5 kníh o významných udalostiach v našich dejinách.

M (Measurable = merateľný) Váš cieľ by sa mal dať zmerať, lebo ak ho neviete zmerať, neviete ho dobre ovládať.

Zle: Chcem mať dobrú kondičku. (Dobru kondičku na čo? Na výjdenie 10 schodov? Alebo prejdenie 2km? Alebo na zabehnutie 42 km maratónu?) Alebo: Chcem schudnúť. (Ale koľko? 20 dkg či 7 kg?)

Lepšie: Chcem vedieť zabehnúť 5 km za 25 minút. Alebo chcem schudnúť 7 kg za 3 mesiace.


A
(Actionable = vykonateľný) Váš cieľ by mal byť pre vás dostatočne atraktívny, aby ste ho boli schopný dosiahnúť.

Zle: Už nikdy nebudem jesť sladkosti. Alebo: Už nikdy sa nedotknem ani kvapky alkoholu.

Lepšie: Večer po 20 hodine nebudem jesť sladkosti v pracovné dni. Alebo: Alkohol si dám len pri výnimočných príležitostiach, maximálne 1x do mesiaca, ale nie viac ako 3 poháriky za večer.


R
(Realistic = realistický) Ak je cieľ nezdravo ambiciózny (tzv. Veľké oči), hrozí zlyhanie.

Zle: 10 rokov som vôbec nešportoval, ale od zajtra budem behať každý deň 2 hodiny. Alebo: Fajčím krabičku cigariet denne, ale od pondelka nebudem fajčiť vôbec.

Lepšie: Od zajtra budem behávať 2-3 krát do týždňa 20 minút a postupne budem čas predlžovať. Alebo: Od Pondelka budem fajčiť o 2 cigarety denne menej.


T
(Time = správne načasovaný). Ak si pre váš cieľ určíte, dokedy ho chcete dosiahnúť, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že ho splníte.

Zle: Chcem schudnúť 7kg. (Ale to môže byť aj o 15 rokov). Alebo: Chcem odcvičiť 10.000 brušákov.

Lepšie: Chcem schudnúť 7kg za 3 mesiace (do tohto leta). Alebo: Chcem odcvičiť 10.000 brušákov za 2 mesiace.

Keď toto všetko už vieme, ako je možné, že aj tak sa nám nie vždy podarí náš cieľ splniť? SMART proces je veľmi logický a racionálny. Na to, aby sa nám skutočne podarili naše ciele dosiahnúť, nestačí ich mať jasné v našej hlave (mozgu), ale musia byť v súlade aj s naším srdcom – HEART. Vaše ciele musia byť nielen logické, ale musia aj ladiť s vašimi pocitmi.


H
(Health = zdravie) Vaše ciele by mali podporovať a prispievať k vášmu mentálnemu, emočnému a fyzickému zdraviu.

Zle: Budem pracovať aj 15 hodín denne, aby som všetko stihla dokončiť.

Lepšie: Budem pracovať max. 9 hodín denne a 1,5 hodiny si vyhradím iba pre seba na čítanie, behanie a relax.


E
(Enduring = výdrž) Vaše ciele by vás mali napĺňať v ťažkých chvíľach, najmä keď to chcete vzdať.

Zle: Nikdy už nebudem jesť sladkosti. Alebo: Budem behať každý deň o 5 km viac.

Lepšie: Budem jesť maximálne 1 sladkosť raz za 2 dni. Alebo: Budem behať 15 minút denne a postupne tento čas zvyšovať každý týžden až po 1 hodinu denne.


A
(Alluring = príťažlivosť) Vaše ciele by mali byť inšpiratívne, vzrušujúce a podnetné.

Zle: Naučím sa vymenovať všetky druhy vtákov žijúcich na Slovensku (ak nie som biológ, načo mi splnenie takéhoto cieľa bude?)

Lepšie: Chystám sa na dovolenku do Talianska, naučím sa každý deň 5 nových talianských slovíčok a ich použitie vo vete.


R
(Relevant = relevantnosť) Mali by ste vedieť prečo chcete Váš cieľ dosiahnúť. Cieľ by mal súvisieť s vašimi hodnotami alebo s riešením vašeho problému.

Zle: Naučím sa všetko o marketingu alebo ako sa vyrábajú turecké cukríky ( Ak som učiteľ na ZŠ alebo stavebný robotník, nie je to veľmi relevantné k môjmu zamestnaniu ani k postupu v mojej kariére)

Lepšie: Prečítam si knihy o kritickom myslení alebo ako sa účinnejšie učiť nové veci (ak som učiteľ na ZŠ), alebo zistím si aké sú nové pracovné postupy pri výškových stavbách alebo ako zvýšiť bezpečnosť pri práci na stavenisku (ak som stavebný robotník).


T
(Truth = pravdivosť) Nedávajte si cieľ iba preto, že rovnaký má aj váš kamarát, alebo, že to od vás niekto očakáva. V takom prípade hrozí, že daný cieľ budete prokrastinovať a sabotovať. Dajte si taký cieľ, ktorý skutočne chcete dosiahnúť vy sami, a aj viete prečo ho chcete dosiahnúť? V čom sa vám zlepší kvalita života, ak tento cieľ splníte?

Zle: Môj brat hrá na flautu, aj ja sa prihlásim na flautu (hoci vôbec nemám hudobný talent ako môj brat a mám talent na niečo úplne iné). Alebo: V teame som najdlhšie a môj šéf ma chce povýšiť na úlohu teamleadera. Cieľom je stať sa dobrým teamleaderom. (ale ja neznášam organizovať druhých, nebaví ma vysvetľovať druhým, čo majú robiť a som introvert, ktorý si chce odrobiť svoje úlohy a ísť domov).

Lepšie: Môj brat hrá na flautu, ale mňa baví futbal, tak sa chcem zlepšiť vo futbale a nie v hre na flautu, preto sa prihlásim do futbalového klubu a začnem chodiť na futbalové tréningy. Alebo: Môj šéf ma chce povýšiť na úlohu teamleadera, ale mojím cieľom je stať sa profesionálnym programátorom, a tak sa prihlásim na ročný kurz programovania. Na kurz leadershipu navrhnem iného kolegu.

 

Verím, že odteraz si budete ciele stanovovať tak, aby boli v súlade aj SMART a aj HEART. A sľubujem, že úspešnosť plnenia sa vám rozhodne zvýši.

Bonus: Mne osobne veľmi pomáha „chladničková tabuľka“. To znamená, že si pripnem magnetkou papier s tabuľkou na meranie daného cieľa na chladničku (lebo tu denne použivam aj niekoľko krát a teda sa na svoj cieľ pozriem niekoľkokrát za deň). Napríklad môj momentálny Smart+Heart cieľ je:

Odcvičiť aspoň 10.000 brušákov do tohto leta.

Tento cieľ je špecifický, lebo jasne stanovuje čo = Brušáky a dokedy = do tohtoročného leta. Tento cieľ je merateľný počtom odcvičených brušákov. Je to vykonateľný aj realistický cieľ, lebo brušáky viem cvičiť a je to možné odvičiť všetky plánované do leta. Cieľ je správne načasovaný do leta, aby keď odložím zimnú bundu, som „odložila“ aj brucho. Čo sa týka Heart časti, tak myslím, že je každému jasné že brušáky ako druh cvičenia sú zdraviu prospešné, ak sa cvičia správne. Výdrž je zabezpečená hlavne tým, že môžem denne urobiť aj viac ale aj menej brušákov, hlavne nejake odcvičiť a zapísať si do „chladničkovej tabuľky“.

Verím, že týmto cieľom si trošku zlepším fyzickú kondíciu a teda aj zdravotný stav, čím si môžem vyriešim zdravotný problém a zároveň podporiť moje hodnoty zdravého životného štýlu. Tento cieľ mi nikto z môjho okolia nenariadil, ani ma nedonútila rodina či šéf, ale stanovila som si ho, lebo som ja sama chcela.

K dnešnému blogu ma inšpirovala knižka od Jim Kwika – „Myseľ bez hraníc“ a ak vás inšpiroval môj blog, budem rada, keď mi napíšete, či sa vám páčil?

 

Odporúčané články:

Šesť Mysliacich klobúkov

Najúžasnejší rok splnených osobných cieľov (4.časť)

Najúžasnejší rok splnených osobných cieľov (5.časť)



Autor: Dáša, 3.8.2022
Foto: pexels.com / Jonathan Borba