daruj dobro

Najúžasnejší rok splnených osobných cieľov (2.časť)

V prvej časti som sa s vami podelila o moju osobnú skúsenosť, že ako málo stačí a ciele sa vám podarí napĺňať, hoci doteraz sa vám to, z nejakého „záhadného“ dôvodu nedarilo. No nie pri všetkých cieľoch sa mi darilo tak výborne, ako pri prvom, ktorý som dosiahla už v apríli (prečítať 20 kníh) a do konca roka som si ho splnila na 205%, prečítaním 41 kníh.

Druhý cieľ nebol uzatvorený na presný počet niečoho, alebo na dosiahnutie konkrétnej méty, ale už dlhšie ma trápilo, že sa nevenujem a neudržiavam si znalosť jazykov. Tí, ktorí ma poznáte môžete namietať, že veď v práci rozprávam denne po anglicky. Iste, ale business angličtina je predsa len trošku iná od tej bežnej konverzácie v osobnom živote.

  1. Venovať sa denne cudzím jazykom (zlepšiť bežnú konverzáciu v angličtine, oprášiť nemčinu a oživiť španielčinu)

Pri tomto cieli mi pomohol starší syn, ktorý ma inšpiroval aplikáciou v mobile (ale aj v PC) – Duolingo. Je to momentálne najrozšírenejšia aplikácia na učenie sa cudzích jazykov na svete. Týmto spôsobom sa mi podarilo zabezpečiť si merateľnosť cieľa, lebo za každú aktivitu, či už lekciu, alebo príbeh alebo podcast sa prideľujú body, tzv XP. Pri úspešnom ukončení krátkych mini lekcii, dostanete korunky. Za určité množstvo koruniek sa dostávate k väčšiemu množstvu príbehov a podcastov. No a úplne super pre súťaživých je, že ste súčasťou rebríčka, kde celý týždeň sa porovnávate s ostatnými „študentmi“ a prvých top 10 alebo 15 postupujú do vyššej ligy. A tu som prvý krát v živote pochopila, že som bifloška. (teda spolužiaci to už o mne asi vedeli dávno, ale ja som si to nemyslela). Nestačilo mi určiť si, že chcem zvládnuť 5 lekcii do týždňa. Akonáhle som nemala byť v top rebríčku na postup do vyššej ligy, fičala som po nociach na Duolingu, počas umývania riadu, varení, žehlení, aj pri sprchovaní som počúvala podcasty (podľa mňa, už aj naši susedia musia mať poriadny základ zo španielčiny, ktorú počúvajú bežne z našej kúpeľne), ale aj na prechádzke alebo počas televíznej reklamy, keď som sledovala televízne noviny. A k tomu všetkému aplikácia počíta, koľko dní bez prerušenia ste sa jazykom venovali, tzv. streaks. A takto prebiehal môj rok s Duolingom:

Január: angličtina 118 koruniek, španielčina 70 koruniek, nemčina 69 koruniek, streak: 29 dní

Február: angličtina 146 koruniek, španielčina 85 koruniek, nemčina 81 koruniek, streak: 58 dní

Marec: angličtina 163 koruniek, španielčina 96 koruniek, nemčina 95 koruniek, streak: 88 dní

Apríl: angličtina 165 koruniek, španielčina 114 koruniek, nemčina 105 koruniek, streak: 118 dní

Máj: angličtina 165 koruniek, španielčina 126 koruniek, nemčina 116 koruniek, streak: 150 dní

Jún: angličtina 165 koruniek, španielčina 130 koruniek, nemčina 116 koruniek, streak: 179 dní ( španielske podcasty)

Júl: korunky sa nehýbali, XP rástli na počúvaní podcastov a nemeckých príbehov, streak:196 dní

August: takmer vôbec, iba trošku pár dní španielske príbehy a podcasty

September: vrátila som sa k dennému režimu hlavne španielčinu, streak: 32 dní

Október: angličtina 165 koruniek, španielčina 136 koruniek, nemčina 147 koruniek, streak: 62 dní

November: angličtine 165 koruniek, španielčina 156 koruniek, nemčina 147 koruniek, streak: 91 dní

December: angličtine 165 koruniek, španielčina 158 koruniek, nemčina 147 koruniek, streak: 123 dní

 

Prvé tri mesiace ma poháňala motivácia zo stanoveného cieľa, každý deň sa venovať jazykom, a to všetkým trom. Od apríla som vypustila angličtinu, lebo ako som spomínala, s tou sa stretávam aj v práci, no pokračovala som s obľúbenou španielčinou a na nemčinu som mala motiváciu vďaka plánovanému stretnutiu s kamarátmi Švajčiarmi. Stretnutie sa uskutočnilo začiatkom júla a tu sa mi prejavila klasická zrada, že cieľ (stretnutie) sa uskutočnilo, a motivácia pokračovať náhle klesla. Preto sa v júli a auguste nič zásadné neudialo, až som sa po letnom období a vďaka každomesačnej reflexii každého ciela v zošite znovu naštartovala, lebo som si nechcela už tretí mesiac zapísať, že s týmto cieľom sa nič nové nedeje. A podarilo sa!

Neviem presne povedať na koľko percent som si splnila tento cieľ, ale rozhodne som sa toľko jazykom nevenovala za posledných 10 rokov, ako tento rok, a to vďaka aplikácii, ktorá je výborne vystavaná, aby motivovala pokračovať, ešte chvíľku, ešte kúštik až zistíte, že ste na nej strávili pekných pár minút, ale tieto minúty považujem za dobre investovaný čas. De verdad? Do you agree? Ist das wahr?

Pre tých, ktorí už máte skúsenosti so „zelenou sovou“ – symbolom Duolinga, tak už mám 50.804 XP, a som už 16 týždňov v Diamond lige, ktorá je najvyššou ligou a podľa ročného prehladu, ktorý aplikácia ponúka tiež, patrím medzi 1% top študentov v tomto roku vďaka počtu XP bodov. Do učenia sa jazykov som investovala tento rok 8.907 minút, čo je neuveriteľných 148 hodín (18,5 pracovných dní) a naučila som sa 1.692 nových slovíčok. Ani sa mi to takto nechce veriť, ale ako som písala, keď si nájdete správny spôsob, ktorý vyhovuje vám, všetko sa dá dosiahnúť!

 

Rada do života: Jazyky sa oveľa lahšie učia v dnešnej dobe s aplikáciou, ktorá presne meria váš progres, prípadne so živým lektorom v malých skupinkách alebo individuálne. Pri aplikácii je dôležitá každodenná pravidelnosť, netreba veľa času, stačí aj 5-10 minút, ale určite každý deň a taktiež je oveľa viac flexibilná. Zapnete si ju kedy to vám vyhovuje a nepotrebujete si vopred dohadovať stretnutie alebo hodinu s lektorom. A ak náhodou máte mesiac - dva, kedy energiu venujete niečomu inému, nevyčítajte si to, ale sa po čase vráťte k svojmu jazykovému cieľu a smelo pokračujte.

Nuž, a ak ste zvedaví, aké som mala ďalšie ciele a ako sa mi darilo, prečítajte si aj tretiu časť a nechajte sa inšpirovať.

Dúfam, že ste si už aspoň kúpili alebo našli doma v šuplíku zošit, do ktorého si zapíšete tie svoje osobné ciele? Tentokrát to skúste a verím, že budete rovnako nadšení ako ja!

Dáša


 

Odporúčané články:

Najúžasnejší rok splnených osobných cieľov - 1.
Každý by mal mať svoju „Mary“!
Je to dobré, či nie? Je to pravda, či nie?

Autor: Dáša, 13.2.2022
Foto: duolingo, pixabay.com / jeshoots