blogy

Zabili MAXIMa, parchanti!

Nič netrvá večne. V niektorých prípadoch, bohužiaľ. Ale prečo končí práve ten časopis, ktorý mi toľkokrát dokonale zlepšil náladu, poučil či ukázal, že som pred Maximom dostatočne nepoznal význam slova čistý blázon? Prečo tak skoro, veď som ešte mladý? (No dobre, nie celkom). Najsmutnejšie na tom celom je fakt, že som práve dočítal POSLEDNÉ číslo ...

Spomínam na tie časy, keď som čítal časopis od prvej stany po poslednú na jeden dych. Nepozeral som si mená redaktorov pri článkoch, nakoľko už podľa štýlu písania som ich poznal z textu. Sám vedúci náčelník – Pavel Vondráček, skvelý blázon v dobrom slova zmysle – Petr Bílek, Ivan Brezina, Jan Strmisko, po spálených gumách a benzíne smrdiaci Adam Maršál či Radek Kovanda. Do toho sem tam zabehli Nela a Bohdana (dokonca aj fotkami). Chalani, vážne ďakujem za každé číslo, ktoré ste kedy vydali. A určite neďakujem teraz sám.

Posledné číslo českého MAXIMA (2016)Veľakrát som s Maximom zaspával (a to som hereták) a tlmene sa rehotal do tmy (väčšinou bolo + 22:00 hod) , až sa manželka bála či nemám nejaký záchvat. Otočila sa na dusiaceho sa červeného chlapa s lesklými očami, ktorému od smiechu tiekli slzy. Čo článok - to zážitok, a bolo úplne jedno či sa jednalo o reportáž z čističky vôd, investigatívnu ukážku života v praveku (vtedy sa Bílek u mňa dostal na Olymp humoru) alebo nejaký erotický úlet. A schopnosť napasovať vkusné akty k článku o napr. banských strojoch s vtipnými popiskami.  To bolo na bolenie sánky od smiechu.  Tento druh bolesti mi bude kua chýbať.

Pochvala za odvahu patrí aj redakcii, ktorá to po nich prevzala (šéfredaktor Jan Štěpánek a spol). Museli dobre vedieť, že budú od prvého čísla porovnávaní, zadupávaní do zeme, kritizovaní za to, že to nemá tie potrebné gule. Až také to priznajme si nemalo, ale snažili sa. Mali odvahu pokračovať v niečo, čo bolo top. Poďakovanie teda patrí aj im. Čas a vývoj nakoniec ukázal, že darmo sa človek snaží v prvej línii, keď ho strelia zozadu vlastní. V Burde zabili MAXIMa, parchanti! Čo budeme čítať?

PS: Ak by sa našiel niekto s pár voľnými miliónmi, a dal by opäť dokopy starú (nebojím sa použiť výraz legendárnu) zostavu pod vedením Pavla Vondráčka, bolo by opäť čo čítať od Ašu až po Čiernu našu. Veľa (nielen) chlapom by sa splnil mentálny vlhký sen. Nič papierové v našich česko – slovenských končinách na Maxima nemalo. Súčasné pánske weby sú podvyživené, lebo často na lepšie „čísla“ pre vedenie musí svojou prácou prispieť aj marketing a obchod, a nehádzať všetko len na redakciu.

 

Odporúčané články:

Ivan Brezina: Proč byl Maxim tak zatraceně dobrý?

Zbytočné správy, ktoré nemuseli ani nikdy vzniknúť – no. 4

Už mi je na vracanie zo slov: Exkluzívne, revolúcia a svetová novinka!

Perfektný deň pre muža

Autor: Myshoun, 27.11.2016
Foto: maxim.cz